//
you're reading...
Fără categorie

Acordul privind micul trafic la frontieră (noţiuni generale)

Acordul privind micul trafic la frontieră  semnat la 13 noiembrie 2009, la Bucureşti, a fost ratificat de către Camera Deputaţilor şi Senatul României, la 12 şi respectiv 14 ianuarie 2010, cu unanimitate de voturi.
Legea  privind ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei şi Guvernul Republicii Moldova privind micul trafic de frontieră a fost pubclicată în Monitorul Oficial al României nr. 0053 din 22 ianuarie 2010.

Noţiunile generale ale Acordului privind micul trafic la frontieră se rezumă la următoarele:

  1. Termeni:
    • Zona de frontieră – teritoriul ce nu depăşeşte 30 km de la frontiera de stat, şi se află pe de o parte şi alta a frontierei de stat dintre RM şi România.
    • Rezidenţi în zona de frontieră – persoanele ce locuiesc legal în zona de frontieră de cel puţin 1 an.
    • Mic trafic la frontieră – trecerea frecventă a frontierei comune de către rezidenţi, şi care intenţionează să rămână în zona de frontieră a statului vecin pentru o perioadă de cel mult 3 luni de şedere neîntreruptă, calculată de la data trecerii frontierei.
    • Permisul de mic trafic la frontieră – document ce dă drept rezidenţilor în zona de frontieră de a trece frontiera în regim de mic trafic la frontieră.
  2. Condiţii pentru eliberarea permisului:
    • Posesia unui paşaport valabil.
    • Prezentarea documentelor ce atestă că sunt rezidenţi în zona de frontieră.
  • pentru rezidenţii din zona de mic trafic la frontieră din RM – buletin de identitate; permis de şedere pentru cetăţenii străini, buletin de identitate pentru apatrizi;
  • pentru rezidenţii din zona de mic trafic la frontieră din România – cartea de identitate, permis de şedere temporară, permis de şedere în scop de muncă, permis de şedere permanentă, carte de rezidenţă pentru străinii membri de familie, carte de rezidenţă permanentă pentru străinii membri de familie, certificat de înregistrare, carte de rezidenţă pentru membrii de familie, carte de rezidenţă permanentă pentru membrii de familie, carte de rezidenţă pentru cetăţenii UE.
  • Dovedirea existenţei motivelor întemeiate pentru trecerea frontierei comune (ca de exemplu: vizitarea rudelor; însoţirea rudelor pentru asistenţă medicală; participarea la programe în domeniul economic şi schimburi în domeniul economic, cultural, ştiinţific, medical, sportiv, mass-media sau educaţie; promovarea unor interese economice, vizitarea mormintelor rudelor, etc.).
  • Nu reprezintă o ameninţare pentru ordinea publică, siguranţa naţională, sănătatea publică sau relaţiile internaţionale dintre RM şi România.
  • Nu fac subiectul unei expulzări sau interdicţii cu scopul de a le fi refuzată intrarea
    • pentru rezidenţii din zona de mic trafic la frontieră din RM – datele minorilor în vârstă de până la 16 ani sunt înscrise în paşaportul unuia dintre părinţi;
    • pentru rezidenţii din zona de mic trafic la frontieră din România – datele minorilor în vârstă de până la 14 ani sunt înscrise în paşaportul unuia dintre părinţi.

3. Minorii, în cazul în care nu dispun de paşapoarte individuale:

  • pentru rezidenţii din zona de mic trafic la frontieră din RM – datele minorilor în vârstă de până la 16 ani sunt înscrise în paşaportul unuia dintre părinţi;
  • pentru rezidenţii din zona de mic trafic la frontieră din România – datele minorilor în vârstă de până la 14 ani sunt înscrise în paşaportul unuia dintre părinţi.

4.  Valabilitatea pemisului de mic trafic la frontieră – de la 2 la 5 ani.

5. Taxa pentru eliberarea permisului de mic trafic la frontieră nu va depăşi taxa pentru emiterea vizelor de scurtă şedere.

6. Autorităţile competente pentru eliberarea pemiselor de mic trafic la frontieră:

  • pentru rezidenţii din zona de mic trafic la frontieră din RM – misiunea diplomatică şi oficiile consulare ale României în RM
  • pentru rezidenţii din zona de mic trafic la frontieră din România – misiunea diplomatică şi oficiile consulare ale RM în România

7. Perioada – cel mult 3 luni de şedere neîntreruptă de la data trecerii frontierei.

8. Trecerea frontierei are loc prin punctele deschide de trecere a frontierei.

9. Pierderea, deteriorarea sau furtul permisului de mic trafic la frontieră pe teritoriul celuilalt stat, se declară la autoritatea de frontieră competentă. În caz de găsire a documentelor furate/pierdute, acestea vor fi înaintate autorităţii emitente.

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu

Categorii